Guide: Find den rette (LED) lommelygte

22 juni 2020 Søren Black

Skal du på telttur, på arbejde som vagtmand eller bare et smut ud i skuret efter solnedgang, så er en lommelygte utrolig praktisk at have ved hånden. Læs her om de bedste lommelygter på markedet, der skaber tryghed og viser dig vej.

Selvom stort set alle mobiler i dag kan give dig lys, er en rigtig lommelygte stadig et praktisk redskab at have ved hånden. For i et land som Danmark, hvor solen går tidligt ned om vinteren, kan netop den rette lommelygte være den investering, der gør det muligt for dig at være ude om aftenen.

Med en god lommelygte ved hånden kan du lufte hunden eller skifte sikringer i skuret, når strømmen går, ligesom lommelygten kan gøre det muligt for dig at tage ud i naturen uden at blive helt væk. Lommelygterne får i disse år stærk konkurrence fra din smartphone, der i de fleste tilfælde også vil kunne tilbyde et godt lyssignal. Men her bør du være opmærksom på, at bruger du mobilens lommelygte ret længe, dræner du batteriet for strøm. Desuden bruger mange nye lygter på markedet LED-pærer, hvilket betyder, at du får rigtig meget lys for pengene.

 

 

Hvilken lommelygte skal jeg vælge?

Den klassiske stavlygte er stadig den lygte, der fylder mest i sortimentet, men derfor er der stadig stor forskel på de lommelygter, butikkerne sælger dig. Lygterne er faktisk ligeså forskellige som æbler og pærer. En pandelampe er den helt rette løsning til dig, der for eksempel skal arbejde og have hænderne fri. Andre lygter er mere velegnet til en tur i ødemarken, mens du også kan få gode lygter, du kan bruge under havets bund. Hvilken lygte du skal tage med dig hjem, afhænger fuldstændig af dit behov.

For det første skal du vide, hvor kraftigt et lys, du har brug for. Lysstyrken på en lommelygte tjekker du ved at kigge efter den enhed, der hedder lumen; jo højere lumen, desto kraftigere lyser din lygte. Men du bør være opmærksom på, at jo højere lumen er, jo mere vejer din lygte også – og det er ikke altid en fordel med en tung lygte. En lygte til en rigtig vildmarkstur kræver typisk en lumen på mellem 1.000-1.500, da der kan blive meget mørkt ude i naturen. Går turen derimod til en dansk campingplads, kan du nøjes med en lommelygte, der kun har en lumen på mellem 750-1.000 – denne kan sagtens lyse dit telt op, så du kan finde i seng efter solnedgang.

Når du skal investere i en lommelygte afhænger valget altså af dit specifikke behov. Til brug ved dykning skal lygten eksempelvis være fuldstændig vandtæt, og det kan også være en fordel, hvis du er på overlevelsestur, og der pludseligt kommer et kraftigt regnskyl. En tur ud i naturen kræver også en lommelygte, der har en virkelig lang batterilevetid, da der ofte ikke er nogen strømkilde i nærheden. 

 

 

Hvilke modeller findes der?

Der findes i dag et stort udvalg af lommelygter til enten hobby eller mere professionelt brug. Langt de fleste produkter er LED-lommelygter, da disse ganske enkelt holder længere – de bruger nemlig ikke nær så meget strøm, som en almindelig lygte.

Når det kommer til gode lommelygter, kan du passende kigge efter udvalget hos store producenter som Coast, Ledlenser, og Maglite.

 

Coast HP3 penlygte

Amerikanske Coast startede helt tilbage i 1919 med at levere knive og andet værktøj i en høj kvalitet til amerikanske bønder og skovhuggere. Omkring årtusindskiftet var Coast hurtig til at omfavne den nye LED-teknologi, som var begyndt at dukke op, og det gjorde virksomheden så fremragende, at den i dag har indtaget en førerposition på markedet for LED-lygter.

En af de lygter, forbrugerne ofte lægger i indkøbskurven, er modellen Coast HP3 penlygte. Denne lygte, der er på størrelse med en stor kuglepen, er meget velegnet til at have liggende ved siden af for eksempel sikringerne ude i skuret. Coast HP3 penlygte er nemlig en lille smart lygte, der er utrolig driftssikker. Den kan lyse i op til tre timer på de to AAA batterier og har desuden en lysstråle på op til 89 meter.

Coast HP3 kan fås fra en pris på omkring 250 kroner.

 

Coast HP17

Er du godt tilfreds med lygter fra Coast, kan du glæde dig over, at virksomheden også har en god klassisk LED stavlygte til udendørs brug, der giver dig rigtig meget lys for pengene. Med Coast HP17 får du nemlig både høj lumen på 615, lang batteritid og en lysstråle, der rækker 270 meter frem. Den høje lumen betyder desværre, at lygten har en forholdsvis høj vægt.

Coast HP17 kan fås for en pris på omkring 300 kr.

 

LED Lenser L5

Tyske Ledlenser er i dag kendt for at være blandt de bedste producenter af lommelygter på det europæiske marked. Virksomheden blev stiftet i 1993 af Harald og Rainer Opolka, der dengang kun ejede en garage og en kapital på omkring 1000 tyske D-mark. De to stiftere fik med flid og tysk grundighed så meget gang i salget af deres produkter, at virksomheden i dag er en international producent af både pandelamper og almindelige lommelygter.

Et af deres populære produkter er LED Lenser L5. Dette er en smart letvægtslommelygte på kun 112 gram. Den er velegnet til dig, der ikke har det store behov for en kraftig lyskilde, da lygten kun har en lumen på 85 – den kan dog stadig lyse med en rækkevidde på ca. 150 meter. Lygten er fremstillet i kraftig polycarbonat, så du kan roligt tabe den på gulvet, uden den går i stykker.

LED Lenser L5 kan fås for cirka 289 kr.

 

LED Lenser M7R

En anden god model fra Ledlenser er LED Lenser M7R. Med hele 600 lumen byder den på en virkelig kraftig lyskilde. Lygten har den fordel, at batteriet er genopladeligt – om end det kræver en fast strømkilde, at få lygten genopladet.

LED Lenser kan fås fra en pris på omkring 800 kr.

 

Maglite ML25LT

Bag mærket Maglite står amerikanske Mag Instrument, der blev grundlagt i 1979. Virksomheden er blevet kendt for at levere så pålidelige lommelygter, at de mange steder bliver brugt inden for politiet og brandvæsnet.

Et godt sted at starte er med en Maglite ML25LT, der med en lumen på 1770 kan lyse op til en afstand på 320 meter. Lygten er produceret i aluminium, og kan derfor klare de fleste slag og stød. Her får du en lommelygte, der simpelthen er velegnet til en rigtig vildmarkstur. Maglite ML25LT kan tåle både vand, sne og fugt, så den kan dermed benyttes året rundt. Denne lommelygte er både perfekt til dig, der tager på vandring i de norske fjelde, og til dig der for eksempel arbejder som vagtmand om natten.

Maglite ML25LT kan fås for omkring 350 kr.

 

 

Hvor ser fremtiden ud for lommelygten?

Der er ingen tvivl om, at den klassiske stavlygte i disse år får hård konkurrence fra den lyskilde, din smartphone kan tilbyde dig. Men med udbredelsen af LED lygten findes nok det produkt, der betyder, at du stadig kan få lommelygter i butikkerne eller på nettet også om mange år.

Med disse lygter får du en meget kraftig lysstyrke, der er kombineret med et virkeligt lavt energiforbrug. Hvor strømmen på din smartphone går til alverdens funktioner (fx at kunne ringe hjem eller surfe på nettet), skal din lommelygte kun koncentrere sig om at lyse for dig, og derfor gør den det stadig langt bedre end den mobil, du har i lommen – og det er nok i sidste ende dét, lommelygten overlever på.

FAQ BOKS

Hvad er forskellen på en lommelygte og den lyskilde, der er på min smartphone?

Din smartphone skal bruge strøm på, at du både kan ringe, skrive og tjekke e-mails. Din lommelygte skal kun koncentrere sig om at fungere som lyskilde. Derfor er lygten i din mobil ikke så kraftig som den, du kan få i en lommelygte.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber lommelygte?

Du skal finde ud af, hvilket behov for lygte, du måtte have. Der findes nemlig lygter, der kan bruges til for eksempel en dykkerferie, en vildmarkstur eller en arbejdsdag hos politiet. Jo kraftigere en lygte kan lyse, jo tungere er den også. Så det er ikke nødvendigvis en fordel, at din lommelygte kan lyse så kraftigt som muligt.

Hvordan finder jeg ud af, hvilken lysstyrke en lommelygte har?

Du tjekker ganske enkelt lumen på den lygte, du ønsker at købe. Lumen er den enhed, der måler lysstyrken. Jo højere lumen er, desto kraftigere lyser din lommelygte.

Flere Nyheder